Hoe verwerk je data in zorgvuldige rapporten met heldere inzichten? Dat zijn uitdagingen die ook binnen de zorgsector spelen. Simon Baijens, Business Intelligence Consultant bij Pinkroccade Healthcare, vertelt hoe hij dit doet en met welke uitdagende projecten hij bezig is binnen het datavakgebied.   

Over Simon en Pinkroccade Healthcare

Nadat Simon Baijens de opleiding Psychologie aan de Universiteit Utrecht heeft gestudeerd en vervolgens de master Cognitieve Neuroscience aan de Radboud Universiteit heeft afgerond, is hij in maart 2022 het Data Analytics Traineeship gestart. Tijdens de praktijkopdracht bij Karakter werd bevestigd dat de zorgsector hem erg aansprak. Na de drie maanden opleidingsperiode van Smart Data People is Simon gestart bij Pinkroccade Healthcare. Hier werkt hij als Business Intelligence Consultant.

Pinkroccade Healthcare is een softwareprovider binnen de zorg en onderverdeeld in verschillende business units, zoals GGZ, Cure, Care en Food. Met zijn BI-team, bestaande uit 3 specialisten, valt Simon onder de business unit van de Care. Deze tak is verantwoordelijk voor hun eigen elektronische cliënten dossier binnen de ouderen- en gehandicaptenzorg.

Kun je benoemen waar je met jou functie voornamelijk mee bezig bent?

Pinkroccade Healthcare levert onder andere het software product mijnCaress voor de zorg en registratie. Hierin wordt alle zorgdata van een zorgorganisatie geregistreerd en komt zo in de mijnCaress database terecht. Simon als Business Intelligence Consultant wordt vaak ingezet door de klanten van Pinkroccade Healthcare om hun zorgorganisatie te voorzien van stuurinformatie en rapporten.

Simon en zijn BI collega’s verzorgen het product ‘mijnCaress Monitor’. Dit is een standaard pakket aan rapportages dat weer onder te verdelen is in verschillende thema’s. Aan de hand van deze rapporten krijgen klanten extra inzicht in hun organisatie en zorgadministratie. De inzichten die de mijnCaress Monitor biedt is bruikbaar voor alle medewerkers lagen in een organisatie. Van manager of functioneel applicatie beheerder tot de zorgmedewerker zelf.
Naast de standaard rapporten maakt Simon ook veel maatwerk rapporten. Hiervoor overlegt hij met de klant, om te peilen waar de behoefte ligt. Om een voorbeeld van een rapportage te noemen is Simon op het moment bezig met een signaleringsrapport. Het doel van dit rapport is dat een zorgmedeweker zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut, makkelijk kan zien of hij of zij iets essentieels is vergeten in te vullen. Wanneer dit namelijk het geval is zal dit als signalering op het rapport verschijnen. Vervolgens kan deze fysiotherapeut hier meteen op acteren en de missende data aanvullen.

Het doel van Simon en Pinkroccade Healthcare is dan ook om de zorgmedewerker en de zorgorganisatie zo goed en efficiënt mogelijk te ondersteunen in hun werk. Bovengenoemd rapport is hier een goed voorbeeld van.

Zijn er verder nog grote projecten waar je mee bezig bent?
Simon werkt vooral met de tools Visual Studio en SQL Management studio. Niet alle nieuwe zorgorganisaties werken met dezelfde systemen. Veel klanten hebben bijvoorbeeld nog rapporten die op Cognos (andere tools) draaien. Klanten willen hun Cognos rapporten vaak graag behouden. Echter willen ze ook Cognos uitfaseren.  Hiervoor zijn migraties nodig. Deze migraties neemt Simon ook op zich, hij zorgt ervoor dat de klant hun rapporten kunnen blijven gebruiken in de nieuwe systemen waar Simon mee werkt. Hiervoor moet Simon de Cognos rapporten nabouwen en waar nodig verbeteren. Dit doet hij in SSRS (SQL Reporting Services), een onderdeel van Visual Studio.
Dit soort migratieprocessen kunnen zeer tijdrovend zijn, van bijvoorbeeld maanden.

Naast het migreren van de tooling van de klant doet Simon ook aan migratie van de data van de klant. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wanneer een klant zich bij Pinkroccade Healthcare voegt of wanneer een klant Pinkroccade Healthcare verlaat. Hierbij is het van belang dat alle data wordt geconverteerd naar dezelfde vorm als de rest van de data in de database, om vervolgens weer op een juiste manier in de database weg te kunnen schrijven.

Hoe bevalt je werk inmiddels bij Pinkroccade Healthcare?

Na bijna een jaar werkzaam te zijn bij Pinkroccade Healthcare bevalt het Simon nog steeds erg goed. Het is een fijn behulpzaam team, iedereen helpt elkaar graag. Daarnaast vindt hij zijn consultancyrol ook erg prettig. Het in gesprek gaan met klanten maakt zijn werk erg afwisselend. Door veel met mensen in contact te zijn leer je goed je werk vorm te geven en vooral ook tijd te managen. Als consultant wil je al je klanten zo goed en efficiënt mogelijk helpen. Simon heeft bijvoorbeeld vooral in zijn begin periode geleerd om direct de juiste expert in te schakelen als hij ergens tegenaan loopt om de klanten zo min mogelijk te laten wachten. Uiteindelijk is dat ook waar Simon de meeste waarde uit zijn werk haalt, een tevreden klant.