De functie kom je steeds meer tegen: een Informatie Analist. Maar wat is dit precies, welke taken horen hierbij? Wat voor werkzaamheden voer je in deze functie uit? Hoe kun je hier je beroep van maken en hoeveel verdient een Informatie Analist? Lees hieronder verder om antwoord te krijgen op deze vragen.

Ben je als organisatie op zoek naar een Informatie Analist ter versterking van het team? Bekijk hier onze werkgeverspagina voor meer informatie of neem contact met ons op.

Aan de slag als Informatie Analist

Als Informatie Analist ben je bezig met het analyseren van bedrijfsprocessen en informatiestromen binnen een organisatie. Door goed te kijken naar dit soort processen zorg je ervoor dat de organisatie efficiënter kan werken. Als Informatie Analist geef je adviezen over benodigde software welke binnen het gestelde budget past. In deze veelzijdige rol heb je niet alleen kennis van ICT, maar verdiep je je ook in de gebruikers van de software. Een Informatie Analist is echt de schakel tussen de organisatie en de ICT.  

Welke taken voer je als Informatie Analist uit?

Als Informatie Analist maak je met je technische kennis de vertaalslag van Business naar IT. Hierbij is een goede communicatie met collega’s van belang. Je bent continu op zoek naar digitale verbeteringen. Het kan ook zijn dat er vanuit de business een verzoek komt om een bepaald proces te optimaliseren. Dan is het de taak van de Informatie Analist om te bepalen wat daar technisch voor geregeld moet worden in nauwe samenwerking met de Product Owner. Zodra er duidelijk is welke technische verbeteringen gedaan worden, is het de taak van de Product Owner om dit in de praktijk te brengen. Mogelijke taken als Informatie Analist:

  • Richting geven aan IT-oplossingen door deze (mede) te ontwerpen
  • In kaart brengen van informatiestromen
  • Verbeteren van bedrijfsprocessen
  • Uitvoeren van informatieanalyses

Welke opleiding heb je als Informatie Analist nodig?

Om Informatie Analist te worden is een afgeronde bachelor- en/of masterstudie in het hbo of wo benodigd. Het Business IT Traineeship richting deze functie sluit hier heel goed op aan. Affiniteit met Business IT of bijvoorbeeld procesoptimalisatie is van belang. Als Informatie Analist ben je communicatief en dienstverlenend. Dit is nodig om andere mensen uit de organisatie te adviseren of te ondersteunen bij problemen. Het salaris van een Informatie Analist is sterk afhankelijk van het type organisatie. Meestal ligt het startsalaris tussen de €2.750,- en €3.250,- bruto per maand op basis van 40 uur.