Benieuwd naar wat een Functioneel Beheerder in het werkzame leven doet en hoe je een Functioneel Beheerder word? Lees hieronder wat een Functioneel Beheerder is, doet en welke taken hier bij horen.

Wat is een Functioneel Beheerder?

Een Functioneel Beheerder heeft een steeds belangrijkere rol in een organisatie. Doordat technologische ontwikkelingen in de markt razendsnel gaan, is deze brugfunctie steeds essentiëler. In deze functie ben je de schakel tussen de business (gebruikers, teams, afdelingen) en de IT (binnen een organisatie én met externe leveranciers). Dit alles om de bedrijfsprocessen en systemen binnen de organisatie te optimaliseren. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het goed functioneren van informatiesystemen en geef je advies én trainingen over benodigde applicaties en het optimale gebruik hiervan binnen een organisatie.

Wat doet een Functioneel Beheerder?

Een Functioneel Beheerder zorgt voor een gezonde en effectieve informatievoorziening. Het oog op de toekomst is hierbij belangrijk in zowel kleine als grote organisaties. De functie heeft een centrale rol binnen organisaties om de informatievoorziening te verbeteren. Hierbij zorg je ervoor dat de organisatie alle benodigde applicaties bezit. Het implementeren van de informatiesystemen is een belangrijke taak van een Functioneel Beheerder. Hierdoor help je medewerkers met het verkrijgen van toegang tot het systeem. Als Functioneel Beheerder ben je dus de schakel tussen de gebruikers en de IT.

Functieprofiel van een Functioneel Beheerder

Hieronder volgt een korte opsomming van mogelijke taken die je als Functioneel Beheerder uitvoert:

  • Zorgen voor een optimale werking van informatiesystemen en applicaties;
  • Organisatie advies geven over benodigde IT-systemen;
  • Implementatietrajecten doorlopen van nieuwe systemen;
  • Trainen en begeleiden van gebruikers;
  • Verlenen van toegang tot de applicaties voor medewerkers;
  • Procesverbeteringen onderzoeken en doorvoeren binnen de organisatie.

 Welke opleiding heb je als Functioneel Beheerder nodig?

Om Functioneel Beheerder te worden is een afgeronde bachelor- en/of masterstudie in het hbo of wo benodigd. Het Business IT Traineeship richting deze functie sluit hier heel goed op aan. Affiniteit met Business IT of bijvoorbeeld procesoptimalisatie is van belang. Als Functioneel Beheerder ben je communicatief en dienstverlenend. Dit is nodig om andere mensen uit de organisatie te adviseren of te ondersteunen bij problemen. Het salaris van een Functioneel Beheerder is sterk afhankelijk van het type organisatie. Meestal ligt het salaris tussen de €2.750,- en €3.250,- bruto per maand op basis van 40 uur.